Zo leren teams gemakkelijker met elkaar!

woordenlearningtraining

“Knowledge is power when you share it. Share as much as you can”. Door kennis met elkaar te delen ontwikkelt ieder teamlid individueel en het team als geheel. Het delen van kennis binnen teams kan op verschillende manieren. De volgende manieren zijn effectief, laag in kosten en ook nog eens goed en gemakkelijk te organiseren.

Geven van een presentatie

Het lijkt een open deur maar het komt geregeld voor dat een externe deskundige wordt ingezet terwijl binnen het eigen team de nodige kennis aanwezig is. Een gemiste kans als het gaat om leren met én van elkaar. Een eenvoudige manier om de aanwezige kennis te delen is het geven van een korte presentatie naar aanleiding van een scholing die is gevolgd of een artikel en/of boek wat is gelezen. Ook het vertellen over een succesvolle aanpak of project wat is afgerond is een leuke en effectieve manier van delen van kennis.

Meelopen met een collega

Zeker wanneer teams nog niet zo lang met elkaar samenwerken is het meelopen met elkaar een adequate en gemakkelijke manier van kennis delen. De teamleden leren niet alleen van elkaar maar leren ook elkaars werkzaamheden beter kennen. Ook bij teams die al een tijdje met elkaar optrekken komt het voor dat teamleden onderling nauwelijks weten wat de ander dagelijks doet. Een dagdeel optrekken met een collega is dan een mooie manier om dat ‘in te halen’.

Het meelopen met elkaar kan door het team zelf worden georganiseerd. Zeker wanneer vooraf met elkaar wordt gesproken over doelstelling, tijdsinzet en eventuele terugkoppeling. Bespreek wat het meelopen met elkaar zou moeten opleveren. Het beantwoorden van vragen zoals ‘wanneer zou het een geslaagde actie zijn? of ‘wat willen we bereiken met deze activiteit?’ kan daarbij helpen. Het is belangrijk dat teamleden de ruimte krijgen hierin hun eigen keuzes te maken. Op die manier kunnen zij de verantwoordelijkheid over hun eigen leerproces op zich nemen.

Intervisie en reflectie in kleine groepen

Het bespreken van situaties in een team, of als het team daarvoor te groot is in kleinere groepen, is een zeer effectieve manier van leren met elkaar. Het is belangrijk dat de teamleden vooraf met elkaar doornemen van ieders verwachtingen en wensen zijn ten aanzien van deze werkinhoudelijke bespreking. Het hanteren van een methode is een belangrijke voorwaarde om ervoor te zorgen dat de bespreking effectief is en voor iedereen iets oplevert. Het werken met een methode voorkomt dat de bespreking verzandt in een ‘bijpraatsessie’. Hoewel veel teams zelfstandig met deze vorm van leren aan de slag kunnen, is het aan te raden om ten aanzien van het leren werken met een methode een trainer of coach in te schakelen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *